Uudised

Eesti Õpilasfirmat tunnustati Euroopa võistlusel!

16 July 2021

Kaks nädalat kestnud võistluse "Euroopa parim Õpilasfirma 2021" tulemused on selgunud. Euroopa parimaks kuulutati Slovakkia. Eestit esindanud Õpilasfirma Spotter jäi samuti žüriile silma ning nende sihikindlust tunnustati Julgete Loojate eripreemiaga.

29. juunist kuni 15. juulini võistlesid Euroopa riikide parimaid Õpilasfirmad aasta kõige ihaldusväärsema tiitli nimel – Euroopa parim Õpilasfirma. Noortel ettevõtjatel tuli esitada firma tegevusaruanne, vastata otsekohestele žürii küsimustele ning tutvustada oma äriideed virtuaalses stendivoorus. Žürii hindas kõiki ettevõtluse aspekte – äriideest meeskonna toimimiseni ja finantside tundmisest suurimate õppetundideni Õpilasfirmade programmi jooksul. Tiitli nimel võistlesid 39 Euroopa riigi Õpilasfirmad. Finaalvõistlus toimus küll virtuaalselt ning korraldajateks olid Junior Achievement Leedu koostöös Junior Achievement Euroopaga.

Eestit esindas Euroopa Õpilasfirmade finaalvõistlusel #CoYC Tallinna 21. Kooli Õpilasfirma Spotter. Spotter valmistab eestlaste seas populaarseks saanud discgolfi ketastele jälitusseadmeid, et mängimist ei segaks kadunud ketaste otsimine. Eesti noormehed jäid žüriile juba võistluse algusjärgus silma ning just seetõttu tunnustati nende ideed ja meeskonda Julgete Loojate eripreemiaga, mille andis üle Vilniuse linnapea.

Õpilasfirma Spotter liikmed rõõmustasid tunnustuse üle: „Meil on väga hea meel, et hinnati julget pealehakkamist! Oleme just seda meelt, et kusagilt tuleb peale hakata. Tahame innustada kõiki firmasid, kes alustavad järgmisel aastal, olema julged, astuma tundmatusse ja mitte kartma eksida. Õpilasfirma programmiga liitumine oli meie elumuutvaim otsus. Nii Eesti kui ka Euroopa parima õpilasfirmade võistlusel osalemine avardas meie silmaringi ning andis hulganisti uusi teadmisi ärivaldkonnas! On hea meel olla Gen-E 2021 eriauhinna omanikud!“

Euroopa parimaks Õpilasfirmaks kuulutati Slovakkia Õpilasfirma Scribo, kes toodavad vahast magnettahvli markereid. Nende loodud markerid teeb eriliseks asjaolu, et need ei kuiva ning ei vaja korgi kujul lisaplastikut. Noorte siht on vähendada prügi tekkimist. Nende äriideed tunnustati ka FedEx’i eripreemiaga. Euroopa parim õpilasfirma esindab kogu Euroopat Junior Achievement’i ülemaailmasel võistlusel, kus on esindatud lisaks Euroopale ka kõik teised mandrid.

Teise koha saavutas Kreeka Õpilasfirma FlowOn, kes on välja töötanud avalikes kohtades olevatele veekraanidele lisavidina, mis aitab vähendada puhta vee raiskamist ning bakterite kandumist ühelt inimeselt teisele.

Kolmanda kohaga pärjati Austriast pärit Õpilasfirma Lazy Bowl. Kuuest ettevõtlikust neiust koosnev firma pakub oma klientidele valmis pakendis smuutikausi lisandeid. Erinevatest seemnete ja kuivatatud marjade komplektid võimaldavad olla ka kõige kiirema elutempoga inimesel tervislik ning käia kaasas hommikusöögi trendidega.

Uuel õppeaastal alustavad Õpilasfirmade programmiga juba uued õpilased paljudes Eestimaa koolides. Tänavu läbis JA Eesti Õpilasfirmade programmi üle 1700 õpilase. 2022. õppeaasta parima õpilasfirma nime ei tea keegi ning just seetõttu on kõigil noortel ettevõtlushuvilistel see tiitel enda nimele kirjutada. 

Tuleval aastal on au korraldada Euroopa Õpilasfirmade finaalvõistlust Eestil ning 2022. aasta suvel on oodata Eestisse Euroopa ettevõtlusõppe koorekiht.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-