Uudised

20 Under 20 - Kuidas Valgamaa noored Lõuna-Eesti meepotid põnevaks tegid

24 November 2021

Meemeeste kaasasutaja Rasmus Susi tõestas kahe sõbraga asutatud firmas, et nullist alustades ning olenemata turu seisust on uudse lähenemisega alati võimalik läbi lüüa.

Wise'i selleaastase parimate noorettevõtjate võistluse 20 Under 20 finalistide nimekirjast leiab mitu põnevat tegijat. Nii riigiti kui ka valdkonniti on noori seinast seina, teiste seas ka kaks eestlast ning Valgamaa Õpilasfirma® Meemehed kaasasutaja Rasmus Susi. Firma nimi juba vihjab, mis magusa tootega noored tegelevad. Tegelikult on neid tiimis kolm - Rasmus Susi ajab turundsuasju, Morris Tann tegeleb firma juhtimisega ja Helmo Oja vastutab finantside eest.

Kandideerimine Wise’i 20 Under 20 võistlusele tuli Rasmusele ootamatult. “Algselt soovitas juhendaja, et proovige. Mõtlesime selle peale ning otsustasime võtta ühendust Marilin Bergiga, Mündi kaasasutajaga, kes osales eelmisel aastas samal konkursil.” Marilin innustas poisse kandideerima ja Meemehed asusid kandideerimisvideot nuputama. “Kuidas mahutada 45 sekundi sisse kogu info, lisaks veel hea diktsiooniga,” meenutab Rasmus kandideerimiskatsumusi. Video sai siiski valmis, ja suisa nii edukalt, et pääseti finaali.

Ta ütleb, et sellist värvikat kogemust ettevõtlusest ei osanud oodatagi: “Ääretult huvitav on näha, kui palju erinevaid versioone “ettevõtjast” võib olla. Üks finalist ütles, et läheb juba ülikooli, samas kui teine visati just keskkoolist välja - ometi on mõlemad ülikõvad tegijad. Tegelikult saad seal viibides aru, et igal pool on võimalik midagi teha, kui vaid endal pealehakkamist ja teotahet jätkub.” Lisaks soovitab Rasmus võtta ise ühendust žüriiga, et neilt inspiratsiooni ja uusi mõtteid saada.

Konkurents tegi asja põnevaks

Tuleb välja, et Meemehed ei ole Rasmuse esimene mee-teemaline ettevõte. Morris meenutab, kuidas koos Rasmusega sai juba 8. klassis sarnase ideega tegeletud. “Tol ajal müüsime meevõiet. Kui me nüüd gümnaasiumis tahtsime õpilasfirmat luua, siis tundus loomulik pooleli jäänud kohast edasi minna. Otsustasime seekord või segust välja jätta, kuna see lühendas oluliselt mee säilivusaega. Selle asemel lisasime hoopis maitseained,“ tutvustab Morris firma köögipoolt.

Poiste ettevõtmise, eriti selle edukuse, teeb imetlusväärseks tõsiasi, et Eestis on mee turg väga konkurentsitihe, veelgi enam - paljudel on lausa endil kodus mesitarud ning põhimõtteliselt ei tarbita teiste mett. Rasmuse vastus sellele probleemile põhjendab, miks tema nime võib leida Wise’i 20 Under 20 finalistide hulgast: “Konkurents oli üks põhjustest, miks me seda teha tahtsime! Soovisime põhimõtte pärast tõestada, et ka konkurentsitihedal alal on võimalik alustada nullist ja turul läbi lüüa. Tõepoolest, Eestis on meeturg väga kirju ning oma tootega läbilöömiseks peab see olema eriline. Mõtlesime anda meele lisaväärtuse - suurendada tema kasutusala ning laiendada maitseid. Selle kaudu leiaksid ehk ka need inimesed tee mee juurde, kes seda muidu ei armasta.”

Kas me solgime mett?

Foto kirjeldus ei ole saadaval.

Poisid asusid katsetama ja head lahendused ei lasknud end kaua oodata. Eelmiste jõulude ajal oli neil nii kiire, et koroonakriisist tingitud koduõppest sai hoopis tänuväärne vaheldus. “Põhimõtteliselt olid kogu aeg sellised tööpäevad, et hommikust õhtuni tegelesime mee valmistamise, pakendamise ja laiali saatmisega,” meenutab Rasmus. “Kuulasime köögis loengut ja samal ajal keetsime mett,” lisab Morris naerdes. “Kõik on puhas käsitöö. Kasutame Lõuna-Eesti mett, mis tuleb Saavaste & Loos meetalust, Hummulist. Sinna lisame erinevaid maitseaineid ning edasi jääb vaid purkipanek.”

Täna saab Meemeestelt osta mett, mida poiste vanaemad ilmselt enne näinud pole. E-poes ootavad maiustajaid uhked maitsed nagu sidruni-šokolaadi, piparmündi-šokolaadi, apelsini-šokolaadi, maasika-jõhvika, astelpaju, ürdi-pipra… Valikut neil jagub! Määri pannkoogile või sega kuuma piimaga kokku šokolaadiseks kakaoks.

Siiski, ega firma loomine pole olnud puhas meelakkumine. ”Eks ikka on olnud inimesi, kes meie tööd kritiseerivad. Eestis on mesi olnud aastatuhandeid kasutusel samal kujul ning nüüd tulevad suvalised koolipoisid ja hakkavad sinna asju sisse segama. Kõige suuremad lahkarvamused esinevad just hobimesinikega, kes tunnevad, et meie toode on mee solkimine. Nendega oleme pidanud maha pikki debatte. Samas tunneme, et avame turu neile inimestele, kellele muidu mee maitse ei meeldi. Nüüd on ka neil võimalus seda tarbida.”

Meemehed tunnevad, et suurimaks katsumuseks on olnud ajaplaneerimine. “Raske oli arendada toodet ja ettevõtet samal ajal. Lisaks toimus pidevalt ka kandideerimine konkursidele, kus igal pool olid erinevad nõuded,” jutustab Rasmus.

Varajane ettevõtlusõpe andis tiivad

Rasmus ja Morris on ettevõtlusega tegelenud juba põhikoolist peale ning kogemus innustas neid edasi töötama. “Meil oli väga hea põhikool, iga aasta propageeriti minifirma tegemist. Mina olen juba alates 6. klassist igal aastal midagi teinud. Põhikoolis minifirma ning gümnaasiumis juba Õpilasfirma®. Enam polegi küsimus, kas teeme - pigem tekib küsimus, mida see aasta ette võtta. Noorena on hea alustada, sest tasuta võimalusi on nii palju,” kinnitab Rasmus entusiastlikult ja jätkab: “See on vale arvamus, et mini- või Õpilasfirma alustamiseks on vaja suurt algkapitali. Piisab, kui igaüks paneb mõned eurod sisse ja saabki tegutsema hakata. Kindlasti soovitan proovida!”

Rasmus peab väga oluliseks, et õpilastele pakutakse juba noores eas ettevõtlusega tegelemiseks programme, kuna noorelt alustamine on kõige parem ettevõtluspisikuga nakatumiseks. Selleks on ka Wise koostöös Junior Achievementiga välja töötanud Wise'i Tehnoloogiamooduli, mis annab kõik vajaliku Õpilasfirmaga alustamiseks. Ja loomulikult mõjub positiivselt see, et näed Eestist alguse saanud idufirmade, näiteks nagu Wise'i, kõrget lendu. “Muidugi ei pea iga firma nii suureks kasvama, kuid seda võimalust, et see juhtub, tuleks tunnustada ja jätkata. Oluline on seda edutunnet hoida.”

Nii Rasmus, Morris kui ka Helmo lõpetavad tuleval aastal keskkooli, kuid plaanivad ettevõtlusega puhtalt harjumusest jätkata. “Järgmine aasta on viimane aasta, mil saaksime vanuse poolest õpilasfirmat teha, kindlasti mõtleme midagi uut Meemeeste kõrvale. Hiljuti registreerisime Meemehed ka osaühinguna, soovime jätkata kasvamist ja arenemist,” kinnitab Rasmus.

Autor: Kristi Rebane

Originaaltekst: Wise blogi

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-