Uudised

Töövarjupäeval varjutati unistuste ameteid

27 November 2021

Ametlik töövarjupäev tähistas 18. novembril oma ümmargust sünnipäeva, sest Junior Achievement Eesti on päeva korraldamas juba 25. korda. Töövarjupäeval said paljude erialade spetsialistid kutsuda õpilased oma ametiga lähemalt tutvuma.

Töövarjupäev muutub aasta aastalt populaarsemaks. Kui varem olid varjutajateks eelkõige gümnaasiumi õpilased, siis nüüd on huvi kasvanud ka põhikooli 3. astme õpilaste hulgas. Noored soovivad juba varakult teada saada millega erinevate ametite esindajad tegelevad, et osata oma mõtteid suunata eriala- ja karjäärivalikutes.

Möödunud õppeaastast on alguse saanud ka online-töövarjutamine. Ka sel aastal toimusid mitmed töövarjutamised just läbi veebikeskkonna. Rõõmu saab tunda aga selle üle, et toimus hulgaliselt traditsioonilisi näost näkku kohtumisi. Näiteks oli Eesti Parim Õpilasfirma 2021 (ÕF Spotter) liikme Artur Sepa unistus varjutada Bolt'i tegevjuhti Martin Villigut. Töövarjupäeval saigi Artur võimaluse Martin Villiguga arutada äri ehitamise ja tootearenduse väljakutseid ning hariduse ja töö tuleviku teemasid.

Põneva päeva sai veeta ka Võru Gümnaasiumi 10. klassi õpilane Tair Linnas, kes töövarjutas Kuperjanovi  jalaväepataljoni ülemat kolonelleitnant Indrek Sarapit. Noormehe soov on keskkooli ja ajateenistuse järel minna Kaitseväe Akadeemiasse ja teha ohvitserikarjääri. Ehkki tee kolonelleitnandiks on pikk, sai loodetavasti tulevane ohvitser kindlasti rohkem aimu kaitseväe elust.

Pataljoniülemal jagus töövarju kohta igatahes vaid häid sõnu: "Tair on nutikas ja särasilmne noormees. Mul on hea meel, et teda köidab riigikaitse ja ta mõtleb kaitseväelase elukutse peale. Ma usun, et töövarjutamine pakkus sissevaate Kaitseväe tegemistesse ja kaitseväelase argipäeva ning aitab Tairil langetada kaalutletud otsuse oma tuleviku osas." 

Poliitikahuvilised õpilased Põltsamaa Ühisgümnaasiumist ja Tallinna 21. Koolist varjutasid aga Jüri Ratast. Nende ühine tööpäev algas kohtumisest Politsei- ja Piirivalveameti peadirektoriga ning lõpeb koosolekuga, millega valmistuti ette järgmiseks tööpäevaks Muhus ja Kuressaares. Vahele mahtusid nii Riigikogu ja Tallinna Linnavolikogu istungid kui ka veel mitmeid kohtumisi ja ettevõtmisi.

"Selliseid vahvaid kogemusi ja lugusid on sellest aastast mitmeid sadu, kui isegi mitte tuhandeid, ning loodetavasti annab just töövarjupäev noorele inimesele tõuke tulevikus oma unistuste ameti poole sammuda," rõõmustas JA Eesti tegevjuht Kersti Loor, kes usub, et praktiline pagas tuleb õpilastele tulevikus kasuks.

Paljud koolid ja ettevõtted on juba aastaid ise initsiatiivi haaranud ning otsivad ise töövarje ja töövarjutatavaid. Samas oleme koostöös Tagasi Kooli veebiplatvormiga loonud mugava veebilehe, kuhu on samuti koondatud erinevate spetsialistide pakkumised töövarjupäevaks. Veebileht võimaldas kiirelt ja lihtsalt esitada töövarjutatavatel oma ameteid ning õpilastel nende hulgast valida. Sel aastal oli veebilehe valikus paarsada ametikohta.

Töövarjupäev toimub järgmisel õppeaastal jälle! Huvilised võivad oma kalendris broneerida juba 2022. aasta novembrikuu kolmanda neljapäeva.

Töövarjupäeva traditsioonile pani alguse JA Eesti 1998. aasta kevadel, kui klassitäis Jakob Westholmi Gümnaasiumi õpilasi varjutas ühe päeva jooksul erinevaid riigitöötajaid.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-