Uudised

Eestis on registreeritud 5000 Õpilasfirmat®!

13 December 2021

Junior Achievement Eestil on rõõm teatada, et äsja registreerisime Õpilasfirmade® registris järjekorras 5000 Õpilasfirma. Täpselt nii palju on olud Eestis Õpilasfirmade programmi raames loodud ettevõtteid.

Ümmarguse järjekorranumbriga´Õpilasfirma nimega Krümps asutasid Valga gümnaasiumi 10. klassi kolm tüdrukut ning selle äriplaan lubab hakata tootma frititud ja maitsestatud pastakrõpse. Valga gümnaasiumis tegutseb sel õppeaastal kolm Õpilasfirmat ning noorte ettevõtete tegemine on seal juba aastatepikkune traditsioon.

«Lisaks sellele, et oleme ületanud maagilise 5000. Õpilasfirma piiri, oleme sel aastal taas löömas ka uute õpilasfirmade rekordit. Praeguseks on registreeritud 334 noorte ettevõtet, kuid paljud on alles oma registreerimise protsessi alustamas,» lausus JA Eesti tegevjuht Kersti Loor. «See on koroona valguses eriti tore, sest piirangute tõttu on Õpilasfirmade tegevused keerulisemaks muutunud ja nad on pidanud palju kohanema.» 

Seega on kõik oodatud külastama üle Eesti toimuvaid jõululaatu, kus tihti on oma toodetega väljas ka kohalikud Õpilasfirmad. «Laadad on noortele väga kasulikud, sest sealt saavad nad oma esimesi müügikogemusi ja tagasisidet oma ideedele,» märkis Loor. Tuleval laupäeval on laadad toimumas näiteks Rapla keskväljakul ja Haapsalu kaubamajas.  

Pastakrõpsude kõrval leiab tänavu Õpilasfirmade toodete seast näiteks valgustatud puidust riiulid, biolagunevad kohvikotikesed, vaimset tervist toetava märkmiku ja palju muud. Pakutakse ka teenuseid, näiteks haudade korrastamist, koerte jalutamist, sotsiaalmeedia turundust. Kõik seni registreeritud õpilasfirmad leiab lehelt. Samal aadressil on ka õpilasfirmade e-pood, kuhu tekib pidevalt õpilasfirmasid juurde ja kust leiab pühadeks toredaid kingitusi. 

Eesti läbi aegade esimene ametlik Õpilasfirma loodi juba aastal 1992 Väike-Õismäe Keskkoolis ja see tegeles kohviku pidamisega. «Esimesed Õpilasfirmad järgisid teistsugust programmi, kui meil praegu on. Toona kestis firma tegemine paar kuud ning seda tehti terve klassiga,» selgitas Loor. Nüüdse programmi järgi on Õpilasfirma kestus vähemalt üks õppeaasta ning firmas liikmeid tavaliselt kolm kuni viis.

Eesti Õpilasfirmad on väga hästi paistnud silma ka erinevatel võistlustel. Kuigi palju tähelepanu võitis kunagi Karoli Hindriksi pehmete helkurite ettevõte aastal 1999, siis rahvusvahelisel õpilasfirmade võistlusel on hiljem koju toodud ka kolm esikohta. Tuleval suvel on Euroopa parima Õpilasfirma valimine Eestis ja JA Eesti eestvõttel, mis tähendab, et juulis on Eestisse oodata sadu ettevõtlikke noori üle terve Euroopa.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-