Uudised

GALERII: Eesti parim minifirma valmistab söödavaid kuuseehteid

21 April 2023

Eesti parima minifirma tiitli viisid koju Tallinna Kuristiku Gümnaasiumi kaheksanda klassi õpilased Kristiina Smirnov, Vera Mai Altmäe ja Levija Pikulik minifirmast Clever. Hakkajad tüdrukud valmistavad hoolikalt valitud komponentidest šokolaadi ja küpsiseid, mis sobivad üheaegselt nii söömiseks kui kodu kaunistamiseks.

Minifirma kõige esimene ja innovaatilisem toode – jõulupuu kaunistamiseks mõeldud kuuseküpsised – sai alguse ideest pakkuda plastmaterjalidest kuuseehetele keskkonnasõbralikumat alternatiivi. Lisaks kuuseküpsistele leiab Eesti parima minifirma tootevalikust ka erikujulisi teeküpsiseid ja kolme sorti šokolaadi.

„Võit tuli päris ootamatult – me ei arvanud, et meil nii hästi läheb. Osalemine andis meile suurepärase kogemuse ja tunnustus näitab, et oleme enda tööga väga hästi hakkama saanud,“ sõnas MF Clever direktor ja müügijuht Kristiina Smirnov eile minifirmade finaalvõistlusel auhinda vastu võttes.

Eesti parim minifirma lunastas võiduga omale pääsme Kood Jõhvi suvekooli „Hüppelaud“ ja võimaluse kohtuda õpilasfirma vilistlase ning kirjastuse SEIK asutaja Rudolf-Gustav Hanniga. Võiduõhtusöögi City Grill House restoranis teeb hakkajatele noortele välja Tallink Hotels

Žürii tõi Cleverit esile tervikliku minifirmana, mille liikmed on stabiilselt tublid igas valdkonnas. Samuti paistis Eesti parim minifirma silma kõige suurema õpikogemuse ja motiveeritud tegutsemisega läbi õppeaasta. Eraldi toodi žüriiliikmete poolt välja ka Eesti liikmete head oskust raskusi ületada ja lahendusi leida.

Eesti parim minifirma ei kavatse tegevust veel niipea lõpetada ning vaatab juba edasiste võimaluste suunas. „Esialgu plaanime minifirmaga tegutseda kas maikuu lõpuni või juuni alguseni ning siis 10. klassis vaatame, kas äkki teeme õpilasfirmat ka – ei tahaks ainult minifirmaga lõpetada,“ lisas Smirnov.

Teise koha ning rahva lemmiku tiitliga sai pärjatud Heimtali Põhikooli noormeeste loodud minifirma Puit ja Sepis, mis toodab isetehtud ehtsaid Eesti käsitöö- ja tarbeesemeid. Tiimi moodustasid Märt Kannel, Martin Mändoja ja Oskar Link. Nende toodete hulgast võib leida puidust meistriteoseid köögitoimingute tarbeks ning kevadehõngulisi lilleamplihoidjaid. Samuti on võimalik omale soetada noormeeste käsitööna valminud ahjuroope ning söetange. 

Žüriiliikmetele avaldasid muljet MF Puit ja Sepis finantstulemused ning fakt, et kõik nende tooted on valminud noormeeste endi kätega. Rahva lemmiku tiitel valiti JA Eesti Facebooki lehel meeldimiste arvu järgi – tiitlisaaja pälvis kokku 882 inimese poolehoiu. 

Kolmanda koha pälvisid Jõhvi Põhikooli õpilased Alyn Hindreus, Darja Nikitina, Mariell Paas ja Mirtel Kõue Gamzejev minifirmast Õpiabi Fööniks, kes õpetavad Ukraina lastele eesti keelt, toetades seeläbi Eestis elavate ukrainlaste keeleoskuse arengut.

Edu ja Tegu nutika probleemilahenduse eripreemia pälvis Tallinna Reaalkooli minifirma Kott(on), koosseisus Eleen Altmäe, Laura-Liis Kippar ja Paula Arula. Minifirma toodab reguleeritavaid riidest kandekotte, mida saab kasutada ka seljakotina. Žüriiliikmed lisasid preemiat üle andes, et noorte loodud kandekott toetab rühti ja aitab hoida selja loomulikku asendit.

Büroomaailma eripreemia noppis silmajääva tootedisaini eest Lüllemäe Põhikooli minifirma Lambine, kuhu kuuluvad õpilased Erik Rapur, Kärt Post, Meribel Pormeister ja Tõiv Peegel. Minifirma toodab isikupäraseid ja kordumatu disainiga puujuurtest lampe, mille valmistamisel on kasutatud mitmetuhande aasta vanuseid kohalikust rabast pärit puujuurikaid.

UC Rendi eripreemia tervislike eluviiside propageerimise eest läks Tallinna Rahumäe Põhikooli minifirmale Õunaamps, mis toodab tervislikke ja traditsioonilise maitsega õunakrõpse. Eliise Voogla, Merit-Marie Metsaviiru ja Mia Jäätma loodud minifirma jäi žüriile silma firma loo poolest ning väga hinnati seda, et idee sai alguse oma aia õunte kasutamisest.

Hüppelaua eripreemia anti Lümanda Põhikooli õpilastele Eke Tarkinile, Markus Asujale ning Tõnis Reitalule minifirma Telkur loomise eest. Telkur toodab helkuritest nutitelefonide kaitseümbrised.

Eesti parim minifirma selgitati välja kolmes osas. Igal firmal tuli esitada aruanne minifirma tegevuste ja finantstulemuste kohta, esineda publikule ja žüriile ning osaleda stendivoorus ehk laadal, kus hinnati minifirmade meeskonnatööd, müügioskust ja toote või teenuse kvaliteeti. Minifirmad on 7.-9. klassi õpilaste loodud õpilasfirmad.

GALERII

Minifirmade võistlus toimus tänavu juba üheksandat aastat ning võistluse toimumist toetasid SEB, MTÜ Aitan Eestit, Edu ja Tegu ettevõtlusõppe programm, JA AlumnibEstonia, Büroomaailm, UC Rent, Hüppelaud, Think Human Foundation, Ring Spaa, SEIK, Tallink Hotels ja Kood Jõhvi.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-