Uudised

Ettevõtlus- ja karjääriõppe aasta parimad said tunnustatud

01 February 2023

25. jaanuaril toimunud Haridus- ja Noorteameti ettevõtlus- ja karjääriõppe programmi Edu ja Tegu tunnustuskonkursil kuulutati välja valdkonna parimad tegijad. Aasta ettevõtliku õpetaja tiitli pälvis Urmas Persidski, , ettevõtlikud õppurid on Rasmus Riim, Henry Kask ja Chris-Rico Lang, aasta ettevõtlus- ja karjääriõppe mentor Rudolf-Gustav Hanni, „Edu ja Tegu“ aasta tegijaks sai JA Eesti tegevjuht Kersti Loor ning aasta ettevõtlus- ja karjääriõppe edendajaks tunnistati Karjäärinõustajate Ühing.

Aasta ettevõtliku õpetaja tiitli pälvinud Urmas Persidski on kogenud ettevõtlusõpetaja ja õpilasfirmade juhendaja, kes on pannud aluse süsteemsele ettevõtlus- ja majandusõppele Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumis ning Tartu Annelinna Gümnaasiumis. Eelmisel aastal juhendatud 25 õpilasfirmaga on Urmas üks aktiivsematest juhendajatest.

Aasta ettevõtlikeks õppuriteks on Tallinna 21. Kooli noored ning Eesti parim Õpilasfirma 2022 kuulutatud Drycycle asutajad Rasmus Riim, Henry Kask, Chris-Rico Lang. Tootmisülejääkidest keskkonnasõbralikke sadulakatteid ja väikseid jalgrattakotte loonud Õpilasfirma Drycycle oli möödunud aastal üheksa tuntud ja suure võistluse finalist ning kahe võistluse võitja. Noored on ka õpilasfirmade mentorid ja nõustajad ning loonud oma osaühingu.

Aasta ettevõtlus- ja karjääriõppe mentor Rudolf-Gustav Hanni on OÜ Pagerr asutaja ja tegevjuht ning kirjastuse SEIK asutaja. Rudolf-Gustav alustas ettevõtlusteekonda juba 8. klassis, kui pani aluse Tegude Kalendrile. 11. klassis tegi ta õpilasfirma ja praeguseks on Rudolfist saanud silmapaistev ettevõtja, kes on võitnud telesaate „Ajujaht“. Rudolf on noortele igakülgselt abiks, neid nõustades, aidates valmistuda võistlusteks, koolitades ning populariseerides ettevõtlust.

„Edu ja Tegu“ programmi aasta tegija Kersti Loor juhib Junior Achievement Eestit, mis arendab ettevõtlusõpet ja õpilasfirmasid. JA on välja töötanud koolitusi ja materjale kõigi haridustasemete õpetajatele, kaasanud ettevõtjaid ja spetsialiste, korraldanud võistlusi ning panustanud ettevõtlusõppe riiklike ainekavade, programmide ja õppematerjalide arendusse. 2022. aastal korraldati Eestis Euroopa suurimat õpilas- ja tudengifirmade võistlust. Kersti koolitab nii õpilasi kui ka õpetajaid, viib läbi töötubasid ja ettevõtlusmänge koolides üle Eesti. Lisaks on ta mentor Gruusias ja Aserbaidžaanis ettevõtlushariduse arendamiseks.

Ettevõtlus- ja karjääriõppe programmi „Edu ja Tegu“ raames tunnustatakse juba kuuendat korda ettevõtlikke ning ettevõtlus- ja karjääriõpet edendavaid inimesi ja meeskondi – nii otseseid õppe läbiviijaid (koolid, õpetajad, koolijuhid) kui muul moel panustajaid.

Jätka täispika artikli lugemist Edu&Tegu koduleheküljelt..

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-