Uudised

GALERII: Milspray esindas Eestit väärikalt Euroopas

17 July 2023

11.-14. juulil kogunesid Euroopa riikide parimad Õpilas- ja üliõpilasfirmad Türgis, et valida välja Euroopa Ettevõtlusfestivali Gen-E raames selle aasta parim Euroopa Õpilasfirma. Eestit esindas võistlustules Õpilasfirma MilSpray, mida veavad Võru Gümnaasiumi noormehed.

Eestlastega koos võttis Euroopa Õpilasfirmade võistlusest osa 40 Õpilasfirmat ja 20 start-up’i 39-st Euroopa riigist. Võitjaks osutus Kreekast pärit Õpilasfirma Isometricks, mis toodab matemaatikal põhinevaid lauamänge. Teise koha saavutasid rootslased, kes on välja mõelnud äpi, mis aitab vanglast vabanenutel, kriminaalse minevikuga inimestel või sisserändajatel töökohta leida. Kolmanda koha noppisid slovakid, kes on toonud turule küttebriketi, mille tooraineks on hobuse sõnnik. 

Milspray üks asutajatest Robin Laiv märgib, et seda, mitmendaks 40 firma konkurentsis jäädi, ei avalikustatud. “Meie kui kaitsetööstusettevõtte pihta tuli kriitikanooli just korraldajate ja žürii poolt. Kuna tegu on haridusliku programmiga, siis nad väga ei tolereerinud seda, et meil on kaitsejõududele mõelnud toode. Meie jäime aga endale kindlaks,“ rääkis Laiv.

Eestit esindanud Võru Gümnaasiumi noormeestest koosnev Õpilasfirma MilSpray jäi silma paljudele konkurentidele, kel jagus firma kohta ohtralt kiidusõnu. “Olenemata sellest, et meie ja meie toode žüriile ei sümpatiseerinud, siis kiidusõnu saime konkurentidelt teistest riikidest, kes arvasid, et me oleme võidufirma,” ütles Laiv. Konkurentidega võrreldes oli MilSprayl oluliselt suurem käive ja kasum ning märkimisväärne annetus Ukraina kaitsejõududele.

Junior Achievement Eesti tegevjuhi Kersti Loori sõnul esindas MilSpray Eestit Euroopas väärikalt. „Kindlasti jäi meie tiim kõigile osalejatele silma ja meelde ning meid võeti tugeva konkurendina. Eriti soovin esile tõsta noormeeste sihikindlust ja usku oma tootesse ning vankumatust oma põhimõtete eest seismisel,“ ütles Loor.

Eesti parima Õpilasfirma algne idee sündis militaarlaagris, kus MilSpray tegevjuht Tair Linnas avastas, et tuubivärvidega kulub näo maskeerimiseks liiga palju aega ning noormehed otsustasid tuubivärvi asemel tuua turule pihustatava kamuflaažvärvi. Selleks hangiti mitmeid erilubasid, konsulteeriti keemikutega ning jõuti naha- ja kasutajasõbraliku tulemuseni, millele on oma heakskiidu andnud ka kaitseväe juhataja kindral Martin Herem.

Tagasi kodumaale jõudnuna ei saa aga MilSpray nautida väärt suvepuhkust, vaid jätkab Slava Ukraini MTÜ tellimuse täitmist. Nimelt sõlmis MilSpray Õpilasfirmade ajaloo suurima tehingu ning nüüd on vaja valmistada Ukraina eriüksuslastele 8000 pihustatavas pudelis kamuflaažvärvi. Tehingu maksumuseks on 50 000 eurot. Kuna noorte poolt sõlmitud tehingute suurus ületab nüüdseks õpilasfirma piire, registreeris MilSpray end päris ettevõttena. Õpilasfirma MilSpray meeskonda kuuluvad Robin Laiv, Tair Linnas ja Reio Metsla. 

JA Eesti Facebook'i lehel on võimalik vaadata fotojäädvustusi Eesti delegatsioonist.

Euroopa Ettevõtlusfestivali tulemustega on võimalik tutvuda SIIN.

Võistluse lavaesinemised on järelvaadatavad SIIN.

Auhindade tseremooni on järelvaadatav SIIN.

Euroopa Õpilasfirmade võistluseks riietas Eestit esindanud noormehed moodsaks ja stiilseks Kaubamaja, Istanbuli lennutas SEB pank ning ettevlamistust toetas Haridus- ja Teadusministeerium.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-