Uudised

JA Eesti jagas Islandil ettevõtlusõppe jätkusuutlikumaks muutmise ideid 

27 August 2023

Augusti eelviimasel nädalal viibisid JA Eesti ning JA Läti delegatsioonid koos partnerkoolide Tallinna 21. Kooli ning Talsi 2. Keskkooli Islandil, kus rahvusvahelist gruppi võõrustas Junior Achievement Islandi tegevjuht Petra Bragadóttir.

Võimsa looduse ja imeliste vaadetega riigis tutvusid Eesti ja Läti esindajad kohaliku koolisüsteemiga ning JA Eesti esindajad tutvustasid viite ettevõtlusõpet ja  keskkonnateadlikkust lõimivat tegevust.  

Nordplus Horizontal projekti “Green Creativity” raames püüame ettevõtlusõppesse tuua tegevusi, mille kaudu õpilased mõistaksid paremini rohelise mõtteviisi ja ringmajanduse vajadust, ning anname neile ka oskusi tulevikus jätkusuutlikke ettevõtteid luua.  

Oma kogemuste ja mängude ning Islandi ringreisi kõrvalt avanes Junior Achievement esindajatel võimalus ka kohtuda mitme ettevõtjaga, kes on keskendunud hariduse edendamisele ning jätkusuutlikke lahenduste loomisele. Evolytes on algklassidele ja põhikooli I astmele suunatud lõbus ja kaasahaarav platvorm matemaatikaalaste teadmiste omandamiseks. Evolytes on loonud nii põnevaid mänge kui tegevusi täis raamatuid matemaatika populariseerimiseks nooremate õpilaste seas. Ettevõtte mängude ja raamatute võlu peitub selles, et õpilased saavad väärt punkte oma tegelaskujude arendamiseks.

Beanfee on aga rakendus õppimis- või käitumisraskustega õpilaste kaasamiseks õppetöösse ja igapäevasesse ellu. Õpilasest ja lapsevanemast või õpetajast lähtuv personaalne lahendus seab koos spetsialistiga õpilasele kindlad eesmärgid nädala või kuu lõikes, mille edukat täitmist hindab lapsevanem ja õpetaja. Iga edukalt täidetud väikese eesmärgi eest teenib õpilane virtuaalset väärtust omavaid ube, mille piisava hulga kogunemisel on tal võimalik soovinimekirjast soetada ubade eest endale meelepärane toode või tegevus.

Reisi jooksul külastati pereettevõttena tegutsevat Friðheimar tomatikasvandust, kus kasvatatakse keskkonnasõbralikult tuhandeid tomatitaimi aastaringselt, mille saadused lähevad nii Islandi poekettidesse kui parimatesse restoranidesse müügiks. Kaubanduslikku välimust mitteomavad, kuid maitselt sama magusad tomatid leiavad oma väljundi aga tomatikasvanduse kasvuhoonetes tegutseva restorani menüüs.

Delegatsioon kohtus ka Ocean Cluster koostöötamiskontori esindajaga. Ocean Cluster koondab oma pinnale suure osa Islandi start-up ettevõtteid, kellel on hindamatu panus jätkusuutlikku ettevõtluse viljelemisesse, keskkonnahoidu ja sinimajandusse. Näitena võib tuua jäätmeterohke tegevusharu nagu kalandus. Kohalikud ettevõtjad on püüdnud aga leida lahendusi kalandusest tekkivate jäätmete vähendamiseks. Üks start-up'idest on oskuslikult ära kasutanud kalanaha, millest valmistab rahakotte ja püksirihmasid, teine ettevõte on välja arendanud spetsiaalse tehnoloogia, mille abil on võimalik kalanahast luua inimese nahaga sarnaste omadustega doonornahka, mida kasutatakse nii tsiviil- kui militaarhaiglates naha siirdamiseks ja haavade paremaks paranemiseks. Lisaks leidub koostöötamiskontoris hulgaliselt ettevõtteid, kes on loonud kalade erinevatest siseorganitest ja luudest kasulikke kreeme, ravimeid, toidulisandeid ja snäkke kaasates tootearendusse ka teadlased. Kõigilt neilt on Eesti ja Läti ettevõtlusõppe edendajatel palju õppida ning ehk kanduvad nii mõnedki näited üle ka Eesti ettevõtlusõppesse. 

Nordplus Horizontal projekti esimene aasta kulus olemasolevate keskkonnasõbralike õpimeetodite kaardistamiseks ja uute välja mõtlemiseks. Teine aasta on plaanitud ühiseks õpetajate koolitamiseks nii Eestis, Islandil kui ka Lätis ning selleks, et õpetajad neid meetodeid ka koolides katsetaksid. 

Projekti partnerid on Junior Achievement Eesti, Junior Achievement Läti, Junior Achievement Island, Tallinna 21. Kool ja Talsi 2. Keskkool.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-