Uudised

Õpeta ringmajandust ja suuna noored jätkusuutlikuma tuleviku poole 

16 January 2024

JA Eestil on rõõm teatada, et jätkame ka 2024. aastal ringmajanduse e-õppeprogrammi Girls Go Circular pakkumisega. Viimase poolaasta jooksul on Eestis Girls Go Circular programmi läbinud rohkem kui 800 õpilast, kes arendasid oma digi- ja ettevõtlusoskusi, õppisid tundma ringmajandust ning otsisid lahendusi jätkusuutliku tuleviku jaoks. Õppeprogramm on loodud Euroopa Innovatsiooni ja Tehnoloogia Instituudi poolt eesmärgiga suurendada tüdrukute huvi STEM ja IKT valdkonna vastu, kuid ringmajanduse kohta uusi teadmisi saama on oodatud loomulikult ka noormehed. 

Girls Go Circular’i õppeprogramm on loodud 14-19 aastastele õpilastele ning valikus on kolm raskusastet ning 16 valdkonda, mille kaudu ringmajandust tutvustatakse. Programmi on õpetajatel võimalik kasutada põnevate töötubade läbiviimiseks või integreerida seda ainetundidesse mõne nädala vältel. Mitmekülgse programmi sissejuhatuseks tutvustatakse õpilastele lisaks ringmajandusele ka veebiohutust – kuidas internetti turvaliselt kasutada, kaitstes oma identiteeti ja andmeid, luues tugevaid paroole ja tuvastades võltsuudiseid.  

Ringmajanduse programmi tunnistuse saamiseks saab valida huvipakkuva teemamooduli, lahendada interaktiivseid ülesandeid, vaadata videoid, teha tiimitöödes erinevaid praktilisi harjutusi ning peegeldada õpitut vastates testidele. Materjalid sobivad suurepäraselt kasutamiseks geograafia, informaatika, füüsika, ettevõtlusõppe jt õppeainetes, kuna teemamoodulite valik on lai: kliimamuutus, tehisintellekt, robootika, pooljuhid, e-jäätmed, toiduringlus, mood, jätkusuutlik liikumiskeskkond, nutikas linn, plastiku ümbermõtestamine, metallid jne. 

Õppeprogramm täiendab hästi ka Õpilasfirma programmi ning soovitame seda õpilastega läbida enne Õpilasfirma ideede genereerimist, et uued teadmised saaksid inspireerida õpilasi edasi töötama järgides jätkusuutlikke ringmajanduse põhimõtteid ka enda tegemistes. Girls Go Circular programmi läbimine: 

  • suurendab Õpilasfirma tegijate teadmisi ringmajandusest ja keskkonnateemadest
  • suunab Õpilasfirmasid jätkusuutlike ja keskkonnasõbralike ideede loomise suunas
  • suunab Õpilasfirmasid looma digitaalseid tooteid ja teenuseid 

Õppeprogrammi tutvustav veebiseminar toimub 30.01.2024 kell 16:00 Microsoft Teamsis.  

Registreerimine JA Eesti programmide õpetajatele opetaja.ja.ee  

Registreerumine teistele huvilistele: https://forms.gle/NkWjjFjupMgoCucN9

Programmi kasutamine ja lisainfo: liis@ja.ee  

Õppematerjalile ligipääsuks palume õpetajatel registreerida Girls Go Circular programmi klassid opetaja.ja.ee! 

Projekti elluviimist toetab EIT Raw Materials (European Institute of Innovation & Technology). 

 

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-